geld

‘Het gaat mij niet om het geld’ #WeekvanhetGeld

Ik hoor het vaak. ‘Het gaat mij niet om het geld’, of: ‘Ik hoef geen winst te maken’. Afgelopen vrijdag nog, ik had auditie gedaan voor TEDx (ik ben niet door, maar dat is een ander verhaal ;-)) en ik stond na de audities te praten met een leuke man. Hij had mijn auditie gehoord. Uiteraard had ik het tijdens mijn auditie over het belang van winst maken – en hij had daardoor wat twijfels over mij en mijn vak. ‘Ik vind winst een naar woord’. Dat was zijn pick-up line 😉
Ik hoorde natuurlijk wel dat hij me aan het plagen was; dus ik reageerde met een iets té enthousiast: ‘Ik ben dól op winst maken!’ Het was de start van een geanimeerd gesprek.

Deze man maakte zich hard voor de productie van maatschappelijk verantwoord voedsel via lokale boeren. ‘En dan gaat het dus om hele andere dingen dan om geld’ – zo benadrukte hij zijn mening nogmaals. ‘Natuurlijk’, bevestigde ik, ‘winst maken is niet jullie doel. Maar als jullie géén winst maken, en als het geld niet vrij door jullie organisatie kan stromen, dan stokt alles en dan valt er niks meer te boeren. Zonder geld geen gewassen. Zonder geld geen machines. Zonder geld geen voedsel.’

We werden het min of meer eens. We concludeerden dat geld toch wel belangrijk was. En desondanks raakt het me oprecht dat het woord ‘winst’ zo’n weerstand oplevert. Zolang je geld verdienen als iets slechts ziet, als iets wat niet mag, iets egoïstisch, dan geef je het een negatieve energie mee en dan kan geld niet stromen.

Geld ís van zichzelf niet goed of slecht. Geld is een ruilmiddel en geld is in onze maatschappij noodzakelijk. Jij kíest zelf of je van geld iets goeds of iets slechts maakt. Je geld beleggen in wapens zou ook niet mijn eerste keuze zijn. Maar met je geld je business uitbouwen zodat je méér klanten béter kunt helpen wel. Je geld aan een goed doel schenken ook. Een goed salaris mee naar huis nemen. En ook je geld gebruiken om leuke dingen te doen met je dierbaren is heerlijk.

Als je zegt dat ‘geld niet belangrijk is’, dan blokkeer je een belangrijk element om te bouwen aan een gezond bedrijf. Het is alsof je zegt dat bloed niet belangrijk is voor je lijf. En er gebeurt nog iets. Iets wat minder in het oog springt. Door te zeggen dat geld niet belangrijk is, ontsla je jezelf van de verantwoordelijkheid geld te creëren. Zolang je zegt dat het je niet om geld gaat, kun je ook niet falen. Zolang geld geen doel is, hoef je er ook niet voor te gaan.

Als je daarentegen financiële doelen stelt; dan maak je het voor jezelf en anderen (je partner, collega’s, klanten misschien zelfs) volstrekt helder wat je te doen staat. Je kunt falen, maar je kunt ook succesvol zijn. Beiden zijn spannend.

Denk eens na: Hoeveel geld wil je eigenlijk iedere maand mee naar huis nemen? En wat staat je te doen om dat te realiseren? En hoeveel winst wil je maken om terug te investeren in je bedrijf? Hoeveel geld wil je dit jaar creëren waarmee je je bedrijf kan laten groeien? Wat dacht je van een winstuitkering aan het einde van ieder kwartaal? Hoeveel geld zou je willen ontvangen van je bedrijf, als beloning voor het feit dat je ondernemer bent? Denk eens groot, denk eens aan wat je nodig hebt, wilt en wenst. Spreek het uit. Ga ervoor. Creëer het met je bedrijf. Dat is de schoonheid van het hebben van een bedrijf. Je kunt creëren wat jij wilt!

Het is deze week De Week van het Geld. Ik draag deze week mijn Profit First armbandje, met daarop de tekst: Happy Profiting met trots. Ik hoop dat ik met deze mail jou en andere ondernemers inspireer om geld te omarmen, om zin te hebben om geld te verdienen, om winst maken als iets leuks, motiverends en belonends te zien.

Ondernemers zijn van groot belang voor onze wereld. Met elkaar maken we het verschil. Maar dat kan alleen als we allemaal een financieel gezond en winstgevend bedrijf runnen. Ik gun jou een winstgevend bedrijf. Ik gun alle ondernemers een winstgevend bedrijf! Laat de Week van het Geld een trigger zijn om te gaan voor winst!

Benieuwd hoe wij je kunnen helpen meer winst te maken? Tijdens de Nationale Profit First Dag in maart geven we door het hele land Profit First workshops! Zie www.profitfirstdag.nl

Heb je vragen?
Laat je reactie hieronder achter. Ik reageer altijd!

Vond je dit artikel waardevol?
Wil je het dan delen op Facebook, Twitter of LinkedIn via de onderstaande sharebuttons? Mijn dank (en dat van de lezer) is groot!

6 antwoorden
 1. Celine
  Celine zegt:

  Geld is inderdaad superbelangrijk. Vroeger had ik ook enorm veel blokkades hierrond omdat het zo ingeprent wordt dat geld slecht is. of dat je niet eerlijk bent als je veel geld verdient. ik zie het nu zo: als ik mijn zaak laat bloeien, kan ik veel meer geven aan goede doelen, ga ik ook veel meer uitgeven wat dan zorgt dat anderen weer iets verdiend hebben en een deel gaat naar de staat waardoor die dan weer voor andere mensen kan zorgen. Ik zie echt niet in wat daar nog slecht aan kan zijn. jammer dat er zoveel vooroordelen zijn tov geld, dus super dat je zo’n blog geschreven hebt.

  Beantwoorden
 2. CM Barendregt
  CM Barendregt zegt:

  lieve Femke
  ik ben heel blij met dit artikel!
  en wil er graag wat over zeggen.
  o.a. over de zin : anders ontsla je jezelf van de verantwoordelijkheid geld te creëren. en over negatieve energie.
  ik ben GEEN ondernemer en ik heb dus niet als doel winst te maken . Dus voel ik me daar niet verantwoordelijk voor. Ik als niet ondernemer voel inderdaad vaak een negatieve energie stromen als er weer nadrukkelijk over winst maken gesproken wordt.
  Dat komt , denk ik, doordat ondernemers nog al eens vergeten dat er ook nog andere waarden belangrijk zijn. Ik ben ervan overtuigd dat een gezond bedrijf opzetten niet alleen afhangt van Geld, De weegschaal geluk / winst slaat de verkeerde kant uit als alleen Financiële winst het uitgangspunt van beleid en discussies is .
  maar zoals gezegd ben ik blij met je tekst en dat je winst maken in een breder perspectief heb gezet.

  Beantwoorden
  • femke
   femke zegt:

   Dankjewel mam,
   Dit is van mijn vele artikelen de eerste waarop ik online een reactie van mijn eigen moeder ontvang <3
   Super fijn mam, xxx

   Beantwoorden
 3. Irene
  Irene zegt:

  Geld is heel belangrijk, je kan niet zonder. Zeker niet als je de bezieling hebt om te ondernemen en ondernemen is ook voor jezelf zorgen en anderen blij maken met jouw diensten. Ik ondervind het zelf als je start met ondernemen kost het geld; je trainingen, verantwoordelijkheid en de Overheid. De middelen om te ondernemen. De ‘zogenaamde potjes’ die je moet reserveren. Geld en winst bevorderd groei en heb je nodig voor investering. Met alleen kracht en intentie kom je een heel eind, maar niet ver genoeg. Je privé leven gaat ook door. Bedankt Femke, mooi artikel.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.