Dit is het effect als je je boekhouding voert zoals je je tanden poetst

Dit is het effect als je je boekhouding voert zoals je je tanden poetst

Ik heb een vraag aan je. Het is een vraag die ik ook altijd stel op mijn Profit First lezingen:
Poets je iedere dag je tanden?”
“Natuurlijk,” denk je nu waarschijnlijk. “Logisch.”
Vraag twee: “Vind je het bijzonder leuk om je tanden te poetsen?”
Als je een beetje lijkt op het publiek wat ik bij mijn lezingen heb, is de kans 95% dat je zegt:
Nee, ik vind het niet super leuk mijn tanden te poetsen.”
Een deel van de mensen vindt tanden poetsen wel super leuk. Dat vind ik best grappig, maar daar gaat dit artikel niet over 😉 Het gaat even over die 95% van de mensen die wél iedere dag zijn tanden poetst, terwijl hij daar niet persé heel veel zin in heeft.

Het is een boeiend fenomeen, want waarom doen we iets, terwijl we er niet zoveel zin in hebben? Daar zijn ten minste twee belangrijke redenen voor:

1. Het is een gewoonte
Van kind af aan krijgen we het met de paplepel ingegoten. Je poetst je tanden twee keer per dag twee minuten per keer. Zo eenvoudig is het.
2. De gevolgen van het stoppen met deze gewoonte zijn desastreus
Als je maar eens per jaar of eens per kwartaal je tanden poetst, dan zit je zo aan wortelkanaalbehandelingen of zelfs een kunstgebit. En daar zit niemand op te wachten.

Vanwaar nu deze verhandeling over tanden poetsen vraag je je wellicht af? Nou, ik wil je inspireren om je boekhouding op dezelfde manier te voeren zoals je je tanden poetst. DagelijksDagelijks?! Ik zie je bijna in ongeloof naar het beeldscherm staren. Maar inderdaad. Dagelijks. Om exact dezelfde redenen als die ik hierboven noem:

1. Als je dagelijks je boekhouding voert, dan wordt het een gewoonte.
Dan hoef je je nooit meer af te vragen of je zin hebt in je boekhouding, dan doe je hem gewoon. Maar let vooral ook even op de tweede reden.
2. De gevolgen van eens per kwartaal je boekhouding doen zijn desastreus. 
Je realiseert het je wellicht niet, maar het kan wel 10 keer zoveel tijd kosten als je je boekhouding een kwartaal uitstelt, ten opzichte van dat je hem dagelijks bijwerkt. De bonnetjes die kwijt zijn, de boekhouder die je daar keer op keer aan moet herinneren, de bonnetjes die ook na lang zoeken kwijt blijven, de transacties die eigenlijk niemand meer begrijpt, ook niet nadat er een uur naar is gekeken. Het kost allemaal handenvol geld. Letterlijk duizenden euro’s worden jaarlijks weggegooid doordat boekhouden geen gewoonte is, maar iets wat weken-, maandenlang wordt uitgesteld.

Nu de andere, meer positieve, kant van het verhaal. Wat gebeurt er als je je boekhouding voert zoals je je tanden poetst?

  • Dan heb je nooit meer stress over de boekhouding. Nooit. Meer. Stress.
  • Dan doe je aan het einde van het kwartaal je btw-aangifte in 1 minuut. Echt waar. 1 minuut.
  • Dan weet je altijd precies hoe je er financieel voor staat. Je hebt grip op cijfers en je maakt daardoor de juiste keuzes.
  • Je betaalt minder aan je boekhouder om de boekhouding op orde te brengen, zodat je budget vrij maakt om een Profit First Professional in de arm te nemen die je helpt meer winst te maken.

Vind je het een aantrekkelijk beeld? Dan is de volgende vraag: HOE?
Om je boekhouding dagelijks te kunnen bijwerken vereist dat een aantal randvoorwaarden op orde zijn:

  1. Je hebt een volledig online boekhouding nodig. Een modern programma, waar je facturen heen mailt en met een app waarmee je bonnen inscant.
  2. Je hebt heldere processen nodig. Wat doe je met de bon als je iets in een winkel koopt? Wat doe je als je een factuur via de mail ontvangt? Wat als je een papieren factuur ontvangt? Wanneer betaal je de rekeningen? Al deze boekhoudactiviteiten moet je volgens vaste processen uitvoeren, zodat je niet telkens opnieuw het wiel hoeft uit te vinden en zodat je je nooit hoeft af te vragen of je een factuur nu al wel, of nog niet hebt betaald.
  3. Je hebt een moderne accountant of boekhouder nodig die je hiermee helpt en in stimuleert, en met wie je een ideale taakverdeling hebt. Zodat jullie precies van elkaar weten wie wat wanneer doet. Of je hebt een businesscoach nodig wie je helpt dit proces met behoud van je huidige financieel specialist in te voeren.

Hulp nodig?
Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Of wil je die businesscoach of (nieuwe) boekhouder of accountant met wie je dit ineens goed kan inrichten? Vul dan dit formulier in. Dan ga ik geheel vrijblijvend voor je op zoek naar een (door mij opgeleide) Profit First Professional. Geef ons een paar dagen om een goede match te maken. Vooral als ik na aanleiding van dit bericht veel aanvragen krijg, kan het proces om je te matchen iets meer tijd in beslag nemen!

Heb je vragen?
Laat je reactie hieronder achter. Ik reageer altijd!

Vond je dit artikel waardevol?
Wil je het dan delen op Facebook, Twitter of LinkedIn via de onderstaande sharebuttons? Mijn dank (en dat van de lezer) is groot!

Ik wens je winstgevende gewoontes!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.