Waarom jij de administratie uitstelt, en wat dat je kost

Je herkent het vast. Dat je dingen niet doet, terwijl je weet dat je het wel zou moeten doen.
Je bonnetjes meteen uploaden in je boekhouding bijvoorbeeld.
Je weet dat je dat meteen zou moeten doen, dan kost het je amper tijd. Maar toch stop je ze in je handtas of broekzak.
Of regelmatig naar je cijfers kijken, zodat je weet hoe je er financieel voor staat en betere keuzes maakt.
Of jezelf een regelmatig en vast salaris uitbetalen. Je weet dat je het verdient, maar voor de zekerheid wacht je liever af er ook echt ruimte is.

Je weet het allemaal wel. Je boekhouder vertelt het je. Maar je doet het niet. Of in ieder geval niet altijd.

Onbegrijpelijk.

Of toch niet?
Het gekke is, wij denken dat we logisch en rationeel handelen. We zijn tenslotte ondernemers, en we zijn niet voor niets zover gekomen.
Maar dat is een misvatting. De meeste beslissingen nemen we op basis van emotie. Meestal geheel onbewust.
En dat zijn niet altijd de beste beslissingen.
(Ik zeg met nadruk ‘we’. Omdat dit niet alleen over jou gaat, maar zeker ook over mij. Ik ben ook een mens. En handel niet alleen rationeel, maar zeker ook emotioneel.)

Dit vertel ik je niet zomaar. Dit is essentieel. Want als we weten wat de oorzaak is van ons gedrag, kunnen we er iets aan doen.
Een wijs mens zei ooit eens: Als je doet wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg. Dus als je andere resultaten wilt, moet je andere dingen doen.
Deze quote wordt toegewezen aan Einstein, maar we weten niet zeker of hij dat wel zei. Wie het ook zei, ik gebruik de quote graag. Want hij zet je aan om andere dingen te doen.

In het gedachtengoed van deze quote, helpt het niet om nog strenger voor jezelf te worden. Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op discipline, want, en deze komt van Aristoteles: Discipline creates freedom.
maar, discipline is een spier, die net als andere spieren, uitgeput kan raken. Dus als het niet nodig is, dan wil je je disciplinespier niet nodeloos uitputten.

Maar hoe kom je dan tot slimmer gedrag?

Mike Michalowicz, de grondlegger van Profit First, zei: We moeten stoppen met ondernemers te dwingen in systemen (lees: boekhoudsystemen) die ze niet snappen. We moeten het systeem aanpassen aan de ondernemer. En vanuit die gedachte ontstond Profit First.
Profit First is niet het zoveelste boekhoud- of rapportagesysteem. Profit First is een potjesmethode. En hij sluit zo naadloos aan bij menselijk gedrag, dat hij door ondernemers moeiteloos wordt toegepast.

Ik plaatste van de week een bericht op Linkedin (over mijn nieuwe boek, Fundament van Succes) en alhoewel Profit First helemaal niet het onderwerp was, werden deze comments gepost:

Profit First betekent veel voor ondernemers.
Het helpt ze (eindelijk) om hun cijfers onder controle te hebben.
Het geeft ze rust. Ze slapen beter.
Het helpt ze met hun boekhouding.
Het helpt ze hun winst en inkomen te verhogen.
Het helpt ze zelfs meer omzet te maken.

Werk jij al met Profit First en haal je er alles uit wat je er uit wilt halen? Top! Dan wens ik je een heerlijke winstuitkering deze maand!

Werk je met Profit First, en wil je er meer uithalen? Dit is het beste moment om over te stappen naar een door mij opgeleide en gecertificeerde Profit First Professional! Vul dit formulier in en ik ga (vrijblijvend) op zoek naar de beste match!

Wil je eigenlijk wel meer over Profit First weten? Dan raad ik je deze online training van harte aan. Je krijgt direct toegang tot onze online leeromgeving, met daarin 8 (in de studio opgenomen) videolessen. Bij de training ontvang je ook handige templates en checklists!

Ben je zelf boekhouder, accountant, financieel businesscoach of belastingexpert? Schuif dan aan bij het gratis informatiewebinar (de eerste volgende is 14 december) waarin ik je uitleg wat het jou en je klanten oplevert als jij Profit First Professional wordt!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.