Wanneer een Profit First coach inschakelen

Wanneer is het handig een Profit First coach in te schakelen?

Ik heb zelf een Profit First coach. Ze is door mij en mijn team opgeleid tot PFP’er en nu betaal ik haar om mij te helpen financieel gezond en winstgevend te ondernemen. Ze is ook mijn accountant.

Ik vind dit heel logisch, terwijl sommige mensen wel gek kijken, als ze ontdekken dat ik zelf een PFP’er inhuur.
Ja maar, zeggen ze dan, jij bént toch van Profit First?
Zeker, zeg ik dan. Dus weet ik hóe onwijs belangrijk het is om met een goede PFP’er te werken!

Dan nog is de puzzel-blik niet van hun gezicht. Ik snap het ‘een beetje’ wel – want waarom zou ik iemand betálen terwijl ik zelf hét Profit First gezicht bent – maar ik snap het ‘vooral’ niet 😉 Want het feit dat ik Profit First snáp, wil toch nog niet zeggen dat ik het zelf niet nódig heb?
Ik bedoel, mijn kapper gaat zelf naar de kapper.
Mijn trainer laat zichzelf afbeulen door zijn collega-trainers.
En de kinderen van de juf moeten gewoon naar school.

Soms stelt mijn PFP’er mij een vraag die heel goed is. Die mij aan het denken zet. Het is een vraag die ik haar zelf in de opleiding geleerd heb. Maar of ze wel of niet origineel is, is niet relevant. Relevant is, dat ze me op het juiste moment de juiste vraag stelt.

Terug naar de vraag van dit blog: Wanneer is het handig om een Profit First Coach (of: Profit First Professional) in te schakelen? Ik heb de neiging om te zeggen: Altijd 😉 Maar laat ik je wat concrete redenen geven:

Als je groeiambities hebt
In mijn ogen zou iedere ondernemer die groeiambities heeft een PFP’er moeten inschakelen. Een PFP’er is een boekhouder, accountant of business-expert die is opgeleid en gecertificeerd in de PFP methode.
Een ‘ouderwetse’ boekhouder of accountant die helpt om het verleden op orde te brengen (lees: boekhouding bijwerken en belastingaangiften verzorgen) is niet genoeg voor de groei-ondernemer.
Een PFP’er heeft alle tools en vaardigheden in huis om je op een financieel gezonde en winstgevende manier te laten groeien.

Als je Profit First voor je wil laten werken
Ik weet dat veel ondernemers Profit First implementeren op basis van het boek. Of zelfs op basis van een toelichting van een kennis ‘je moet gewoon meerdere rekeningen openen‘. Dat is zonde. Als mijn personal trainer tegen mij zegt: ‘Hier heb je een zwaar gewicht, word nu sterk!’ Dan is dat niet genoeg om sterk te worden 😉
Profit First is in de basis een eenvoudig systeem. Je maakt een aparte rekening aan voor elk doel van je geld, zodat je nooit geld uitgeeft wat bestemd is voor een ander doel. Simpel. Zul je zeggen.
Maar Profit First werkt níet als je met de verkeerde percentages werkt! Dan word het een bron van irritatie, want dan staat er op je rekeningen nooit genoeg om de facturen te betalen….
Als je je beperkt tot een paar extra rekeningen aanmaken, haal je er niet uit wat er in zit. Profit First is zoveel meer dan geld verdelen. Profit First gaat over je financiële doelen en dromen helder krijgen en er naar toe werken. Profit First gaat over sturen. Managen. Bijsturen. Mindset. En nog zoveel meer.
Dus als je Profit First écht voor je wilt laten werken, dan schakel je hulp in. Niet zomaar iemand die het systeem ‘ook wel snapt’, maar iemand die er voor is opgeleid. Een gecertificeerd PFP’er.

Als je financiële uitdagingen hebt
Heb je niet zozeer groei-ambities, maar wel financiële uitdagingen? Heb je bijvoorbeeld schulden? Of komt er iedere maand een behoorlijke omzet binnen, maar heb je altijd een stukje maand over aan het einde van je geld? (Gejat van Loesje) of heb je gewoon werkelijk geen idee of je in financieel opzicht goed bezig bent? Of bouw je nog niks op voor de oude dag?
In al deze gevallen heb je ook niks aan een boekhouder die enkel zorgt dat de fiscale eisen op orde zijn. Dan heb je iemand nodig die een plan met je maakt. Die je helpt zélf je cijfers te snappen, zodat je betere keuzes maakt. Die je helpt je geld te managen, zodat je er geen stress meer van hebt. Dan heb je een PFP’er nodig.

Als je je dromen wilt verwezenlijken
Je hebt ongetwijfeld dromen en wensen. Dromen die groot zijn, en misschien wel onbereikbaar lijken. Wensen die wellicht helemaal niet onbereikbaar zijn, maar die toch te hoog gegrepen voelen. Dromen die zó enorm zijn, dat je ze niet eens toe durft te laten, laat staan hardop durft te benoemen. Een PFP’er helpt je die stip op de horizon te zetten. De PFP’er daagt je uit om hem te durven benoemen. Om hem onderdeel te maken van je plannen, en om er stap voor stap, euro voor euro, mee aan de slag te gaan. Net zolang totdat de droom niet meer onbereikbaar is, maar dat je hem aan het leven bent. Ook dát kan een PFP’er voor je betekenen. En niet zelden, omdat hij of zij zelf dat proces óók is doorgegaan.

Ben je er klaar voor om jouw ambities, uitdagingen en dromen aan te gaan? Vul dan dit formulier in, dan ga ik kosteloos op zoek naar een passende PFP’er.

Ik wens je mooie dromen en doelen!

Ps:
Ben je zelf boekhouder, accountant, fiscalist of businesscoach en wil je dit betekenen voor klanten? Kijk dan hier naar de mogelijkheden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.