Planet people profit

Slechte combi? Profit First en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. #kerstgedachte

Ik leerde 20 jaar geleden al over de 3 P’s: Planet, People, Profit.
Een mooi rijtje. Waarbij Planet op 1 staat (want zonder planeet kunnen we niks); People op 2 (want zonder mensen geen bedrijf) en Profit op 3 (want zonder geld ook geen bedrijf).

En toch is er een methode die heet Profit First! Terecht dat Maatschappelijk verantwoord ondernemers weerstand hebben tegen Profit First. Want – Profit mág toch niet belangrijker zijn dan Planet en People?

 

Planet people profit

Helemaal mee eens! Profit ís niet belangrijker dan Planet of People.
In die zin is de term “Profit First” eigenijk ook best verwarrend…

Laat ik het toelichten.

Bovenal is het belangrijk om de ‘bedoeling’ van Profit First te verhelderen.
Profit First is geen ‘geldgraai-‘ of ‘snelrijkworden’ methode. Profit First gaat erom dat je een financieel gezond bedrijf bouwt. Want alleen als je bedrijf financieel gezond is en cash genereert, kun je jouw missie waarmaken. Met andere woorden, of jouw missie nu is: Mensen helpen, malaria de wereld uithelpen of de zee plastic vrijmaken, je hebt een financieel gezond bedrijf nodig om dat te creëeren.
Of we het nu leuk vinden of niet, we hebben geld nodig om dingen voor elkaar te krijgen. Sterker nog, met méér geld, kun je méér voor elkaar krijgen.

Er is een mooie uitspraak over geld: Geld vergroot uit wat er al is.
Ben je vrijgevig? Dan zul je met méér geld méér geven.
Heb je kwaad in de zin? Dan kun je met méér geld meer ellende veroorzaken…

Zo simpel is het.

Profit First betekent dus niet: Zo rijk mogelijk worden ten kosten van alles. Nee. Profit First betekent: Neem je geld serieus zodat je je missie nog beter neer kunt zetten.

Daarnaast betekent Profit First dat je aandacht geeft aan winst
Als je geen aandacht geeft aan winst, dan is winst vaak slechts een restje, wat hopenlijk over blijft. En of je nu een handels, productie, dienstverlenend of maatschappelijk bedrijf hebt, als je geen winst maakt, kun je niks!

Geld is net zo belangrijk voor je bedrijf als zuurstof voor je lijf.

Een belangrijker vraag dan de vraag of je winst eerst neemt, is de vraag: Wat doe je met die winst? Gebruik je die om je bedrijf te laten groeien? Bouw je daarmee aan je eigen financiele vrijheid? Ga je er van op vakantie? Schenk je het aan een goed doel? Of gebruik je het ten goede van jouw maatschappelijke missie? Ik denk dat er geen foute of goede antwoorden zijn. Er zijn enkel weloverwogen antwoorden. Besteed je winst wijs!

Vind je Profit First nog steeds een ‘niet passende’ term?
Maak er dan gerust ‘Purpose First’ van! En gebruik je winstpotje niet om een bonus aan jezelf uit te keren, maar om een bonus aan de maatschappij uit te keren, in welke vorm dan ook!

Wil je meer weten over Profit First?
Doe de Profit First online training
Kom in contact met een Profit First Professional
Ben je zelf boekhouder, accountant, fiscalist of businesscoach en wil je je klanten helpen met behulp van de Profit First methode? Kijk dan hier naar de mogelijkheden.

Ik wens je veel purpose, rust, inzicht en winst!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.