Hoe zit het met de Profit First percentages?

Als je werkt met Profit First, verdeel je iedere twee weken je ontvangsten over verschillende bankrekeningen. Als je dat goed doet, heb je altijd voldoende gereserveerd voor de belastingen, kun je jezelf iedere maand salaris uitbetalen en maak je winst met iedere euro die er binnenkomt.
Dat is natuurlijk geweldig! Maar…. je moet wel met de juiste percentages werken. Als je werkt met willekeurige of de verkeerde percentages, dan reserveer je dus nooit de juiste bedragen… daar kun je dan net niks mee!

In dit artikel geef ik je meer informatie over de percentages en hoe jij aan jouw persoonlijke percentages komt!

De ‘standaard’ Profit First percentages
In het boek geven we ideale percentages voor bedrijven met een bepaalde omvang.
Zo zeggen we dat dit de ideale percentages zijn voor een eenmanszaak met 100.000 euro omzet per jaar:
Winst: 5%
Salaris: 43%
Belastingen: 22%
Kosten: 30%
Deze percentages geven je een idee, maar eerlijk is eerlijk: ook niet meer dan dat.
Want welke percentages voor jou bedrijf de juiste zijn hangt af van: De branche waarin je zit, de financiele (on)gezondheid van je bedrijf, de fase van je bedrijf, je persoonlijke en zakelijke doelstellingen en je verdienmodel.

Je kunt dus niet zomaar de ‘ideale’ percentages uit het boek overnemen. Het kan goed zijn dat je daar helemaal niet mee uit komt! Je komt dan tekort om de belastingen te betalen, je kunt de leveranciers niet betalen of je hebt te weinig opzij gezet voor je eigen salaris. Dat schiet niet op.

Hoe bereken je jouw percentages?
Jouw eigen percentages bereken je aan de hand van een Profit Assessement. Dat is een vrij uitgebreide analyse van jouw bedrijf, waarin heel goed gekeken wordt naar zowel het heden als het verleden en de toekomst. Hoe sta je er financieel voor? Wat zijn je plannen? Heb je nog schulden? Wat is je persoonlijke fiscale situatie? Kloppen je marges? En nog veel meer.
Zo’n Profit Assessment kun je zelf doen. Maar dat vereist behoorlijk wat financiele kennis en zin om je in het doen van een assessment te verdiepen.
Heb je een eenvoudig ZZP bedrijf? Dan volstaat een instant assessment meestal. Hoe je die doet, leer je in de Online Profit First training.
Heb je een groter bedrijf, is je bedrijf snel groeiend, wisselt de omzet, heb je één of meerdere BV’s of een VOF? Laat dan een Profit Assessment uitvoeren door een door mij opgeleide en gecertificeerde Profit First Professional.

Gecertificeerde PFP’ers herken je aan dit logo:

Certified Profit First Professional

Tot slot deze: Ben je zelf boekhouder, accountant, fiscalist of businesscoach en wil je je klanten helpen met behulp van de Profit First methode? Kijk dan hier naar de mogelijkheden

Ik wens je veel rust, inzicht en winst!

2 antwoorden
 1. Hendriks
  Hendriks zegt:

  Is er ook een manier om het instant assessment te doen zonder training?
  Ik ben het boek aan het lezen maar ik vind het curieus dat ik het dus niet kan gebruiken zonder training.

  Beantwoorden
  • femke
   femke zegt:

   Hoi Hendriks, zeker kan dat! In het boek verwijzen we je steeds naar de gratis downloads. Daar staat de instant assessment tussen. In het boek leggen we uit hoe je deze gebruikt.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.