Dit is het moment om over te stappen naar een nieuwe boekhouder

Dit is het moment om over te stappen naar een nieuwe boekhouder

Ik heb in mijn ondernemersleven al aardig wat boekhouders versleten. Echt. Mijn eerste boekhouder had ik 14 jaar geleden. Ik was net voor mezelf begonnen. Eens per kwartaal bracht ik een dikke envelop met bonnen en facturen naar de boekhouder. Ik kreeg vervolgens een mailtje met het door mij te betalen btw bedrag. En natuurlijk deed hij aan het einde van het jaar de IB aangifte. That’s it.
Geen inzicht in cijfers, geen feedback, niks nada noppes.

Na een jaar of twee stapte ik over naar een klein kantoor met 2 jonge boekhouders. Dat was iets beter. Denk ik. Maar ook daar ging ik na niet al te lange tijd weg.
Volgens mij heb ik het toen een tijdje allemaal zelf gedaan.
Toen kreeg ik mijn eerste accountant. Daarna stapte ik over naar een hele hippe boekhouder (met hanekam!) en pas toen werd mijn administratie wat moderner. Ik uploadde facturen in het systeem en ik had redelijk up to date inzicht. Deze boekhouder vertrok met de Noorderzon en ik zat een half jaartje met mijn handen in mijn haar.

Daarna ging ik werken met mijn huidige accountant. Ze is naast accountant ook Profit First Professional. Ze is niet de goedkoopste, maar ik ben super blij. Mijn gegevens zijn altijd up to date. Altijd. De processen kloppen, waardoor mijn boekhouding me niet teveel tijd, geld en energie kost. We hebben regelmatig inhoudelijke coachingsgesprekken waardoor ik betere zakelijke beslissingen neem. Ze zorgt dat mijn Profit First percentages altijd kloppen zodat ik nooit wakker hoef te liggen over de te betalen rekening of belastingen en zodat ik altijd winst maak.

Een goede boekhouder, accountant of Profit First Professional is geen overbodige luxe. Als je een of meer van onderstaande punten herkent, dan is het wellicht een goed idee om over te stappen! Nu is het juiste moment. Dan heb je voldoende tijd om alles voor te bereiden zodat je per 1 januari over kan.

Signalen die erop wijzen dat je beter kunt overstappen naar een betere boekhouder / accountant / Profit First Professional:

  • Je stuurt nog papieren bonnen of facturen in (dit is echt een knalrood signaal! Wegwezen!)
  • Je zet eens per maand of kwartaal bonnen en facturen in een dropbox (dit lijkt misschien modern, maar dat is het allerminst. Ook dit vind ik behoorlijk knalrood. Wegwezen!)
  • Het enige contact wat je hebt, gaat over de te betalen belasting (ook rood signaal!)
  • Je hebt geen idee wat je moet betalen. Je schrikt van onverwachte rekeningen (rood signaal!)
  • Je hebt geen toegang tot je eigen boekhoudsysteem (afhankelijk van de situatie vind ik dit oranje of rood)
  • Je krijgt nooit feedback over hoe het gaat met je bedrijf (rood signaal!)
  • Je begrijpt hem of haar de helft van de tijd niet (rood!)
  • Je durft hem/haar geen vragen te stellen omdat je bang bent dat hij je dom vindt. (Of omdat hij dan gelijk begint te zuchten.) (Rood signaal!)
  • Jij gebruikt een online boekhouding maar je boekhouder neemt de gegevens over in zijn systeem. (Dit is echt erg. Dat is hetzelfde als een brief typen op je latop; hem printen en vervolgens opnieuw intypen op je desktop….)

Herken jij je hier (te goed) in? Modder dan niet langer door. Dit kost je echt tijd, geld en energie. Het kan beter. Het kan prettiger. Pijnlozer en zinvoller 😉

Ik heb de afgelopen jaren meer dan 70 boekhouders en accountants opgeleid tot Profit First Professional. Deze PFP’ers zijn stuk voor stuk modern! Niks geen papieren administratie. Maar ze delen ook een missie: Jou echt helpen met je echte doelen. De boekhouding is het fundament. Dat moet gewoon staan en altijd up-to-date zijn, zonder dat het jou of je boekhouder teveel tijd, geld of energie kost. De aandacht gaat vervolgens naar de toekomst. Waar wil jij heen met je bedrijf? En hoe kan je adviseur je daar mee helpen?

Wil je graag vrijblijvend (en kosteloos) door mij gematched worden met een PFP’er? Vul dan dit formulier in. Ik breng je in contact met een passende PFP’er en vanaf daar ga je met hem of haar het gesprek aan.

Ik wens je een financieel gezond en winstgevend bedrijf!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.