Profit First methode geschikt voor iedereen?

Is de Profit First methode voor iedereen geschikt?

Het is een vraag die ik vaak krijg:

Is de Profit First Methode voor iedereen geschikt?
Nee. Ik denk niet dat Profit First voor iedereen is. Ik denk wel dat Profit First voor héél veel mensen werkt. En dat komt met name omdat de Profit First methode niet in beton is gegoten. Je kunt hem vóór je laten werken. Daarnaast is Profit First ook een manier van denken. En als de manier van denken je aanspreekt; kun je de methode voor je laten werken! Ik ga in dit artikel dieper in op Profit First voor zzp’ers, mkb’ers, maatschappelijke ondernemers en ondernemers die beter niet met Profit First kunnen werken. Maar eerst even de basis:

Wat is dan die manier van denken?
De naam Profit First zegt het al, maar kan ook verwarrend werken. Profit First (Winst Eerst) betekent dat je je winst voorop stelt. Het is gebaseerd op het ‘Pay yourself first principe’. En dat kun je op zijn beurt weer vergelijken met het zuurstofmasker in het vliegtuig. In geval van nood, wordt je geacht eerst je eigen zuurstofmasker op te doen, voordat je anderen helpt.
De Profit First methode zegt hetzelfde. Je winst en je persoonlijke inkomen, zouden geen restje mogen zijn wat hopenlijk overblijft. Je moet deze op één zetten. Pas als je bedrijf goed voor jou zorgt, kun jij goed voor je bedrijf en je klanten zorgen.
Voor sommigen komt Profit First wat hebberig over. Alsof het allemaal om winst draait. Het ligt dus iets genuanceerder. Het gaat er niet om dat je ten kosten van alles zoveel mogelijk winst maakt, maar wel dat je ‘een gezond inkomen uit je bedrijf halen’ prioriteit geeft.

En hoe werkt die methode dan?
Volgens de Profit First methode verdeel je iedere euro die je ontvangt over meerdere bankrekeningen. Je geld heeft namelijk meerdere doelen. Naast winst en salaris (die noemden we al ;-)) heb je ook nog een rekening voor kosten en de belastingen. Winst, Salaris, Kosten en Belastingen. Dat zijn de 4 hoofddoelen van je geld. Door je geld eerst te verdelen over de 4 doelen, en daarna pas de rekeningen van leveranciers te betalen, geef je nooit geld uit wat voor een ander doel bestemd was.

Voor wie is de Profit First methode vooral geschikt?
De Profit First methode werkt heel goed voor zzp’ers tot en met klein mkb’ers. Ik zie de methode niet echt werken binnen multinationals. Daar werken andere cash management methoden. Maar voor het overige is Profit First een geweldige methode!

Hoe werkt Profit First voor starters:
Als je nu starter bent; aarzel dan niet langer en implementeer Profit First! Ik denk dat álle Profit First gebruikers het beamen: ‘had ik dit maar vanaf het allereerste begin gedaan, dat had me zoveel ellende en frustratie gescheeld!
Veel starters starten met de standaard percentages (zie het boek), waarbij ze starten met 1% winst in plaats van 5% winst. Die overige 4% voegen ze toe aan de kosten of het salaris. Waarom dan toch nog 1% vraag je je wellicht af? De belangrijkste reden daarvoor is dat je er dan aan gewend raakt om winst voorop te stellen. En daarnaast: heel veel kleine beetjes samen maken vaak toch een mooi bedrag. Je wordt dan ook als starter beloond voor je harde werk, innovatie en creativiteit!
Ben je starter? Dan kan het boek voldoende handvaten geven. Wil je een beetje meer hulp? Doe dan de online training.

Hoe werkt Profit First voor groei-ondernemers:
Voor groei-ondernemers is Profit First mega belangrijk. Ik heb het zelf ervaren toen mijn omzet in 2015 rap steeg – ik gaf alle extra omzet plus een beetje meer uit om de groei te bekostigen. Als ik toen al met Profit First had gewerkt, had ik veel eerder feedback gekregen, had ik betere keuzes gemaakt en minder stress gehad.
Afhankelijk van de fase van je bedrijf, je financiële kennis en je wensen, raad ik je aan om de online training te doen, of een maatwerk Profit Assessment te laten uitvoeren. Zeker als groei-ondernemer is het belangrijk dat je tweewekelijkse verdelingspercentages passen bij je bedrijf. Hoe groter de bedragen worden, hoe belangrijker dat alle potjes goed gevuld worden!

Hoe werkt Profit First in het MKB:
In het klein MKB is Profit First echt maatwerk. Vaak zijn er meerdere entiteiten (een holding en een of meerdere werkmaatschappijen) en zijn er specifieke vraagstukken. Er is sprake van financiering, er zijn groeiambities of specifieke uitdagingen. Ook kun je bij een BV niet zomaar winstuitkeringen aan privé doen. Ik raad MKB-bedrijven daarom altijd aan om een Profit Assessment te laten uitvoeren. Dan krijg je een maatwerk implementatieadvies incl. je eigen maatwerk percentages! Vraag een Profit Assessment aan

Hoe werkt Profit First bij maatschappelijk verantwoord ondernemen?
Dan moeten we nog een heet hangijzer bij de kop pakken. Profit First en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Sommigen ondernemers menen dat deze twee niet samen gaan. Vanuit het idee dat ‘winst’ géén prioriteit heeft bij maatschappelijk verantwoord ondernemen. En ergens begrijp ik dat wel, want de doelen zijn veelal geen winstdoelen. Maar… winst maken (of beter gezegd: een financieel gezond bedrijf runnen), is even belangrijk voor maatschappelijke ondernemers. Je kunt veel meer verandering bewerkstelligen als er voldoende financiële energie is. Geld is voor je bedrijf net zo belangrijk als zuurstof voor je lijf! Soms helpt het wel om de term aan te passen: Purpose first in plaats van Profit First. Je winstpotje gebruik je dan wellicht niet om uit te keren aan jezelf, maar om nog meer te doen voor het maatschappelijke doel. Ik zei het al eerder; Profit First is een systeem dat werkt, zolang je het voor je laat werken 😉

Voor wie werkt Profit First niet:
Ik benoemde de multinationals al. Daar raad ik Profit First niet aan.
Maar er is nog een categorie ondernemers voor wie Profit First niet werkt, of althans, niet nodig is. Sommige ondernemers hebben van nature al super goed grip op cijfers. Ze houden hun persoonlijke en zakelijke uitgaven minutieus bij een een kasboekje, en begrijpen oprecht niet waarom er mensen zijn die onvoldoende grip op cijfers hebben. Deze categorie ondernemers zal niet echt voordeel uit Profit First halen. Sterker nog, het brengt mogelijk hun eigen systeem in de war – en dat zouden we niet willen. Dus – als je altijd precies weet hoeveel belastingen je moet betalen en je hebt dat geld keurig gereserveerd, als je nooit wakker ligt over financiële vraagstukken en je weet tot op de euro nauwkeurig hoe je er voor staat, je baseert je zakelijke keuzes mede op actuele financiële cijfers – dan denk ik dat Profit First niet veel toevoegt!

Ik wens je een financieel gezond en winstgevend bedrijf!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.