Hoe ik de moed erin houd (met 10 tips)

Hoe ik de moed erin houd (met 10 tips)

We starten ons teamoverleg altijd met een rondje ‘Hoe zit je er bij?‘  Ik vind dat belangrijk. We zijn namelijk niet alleen teamleden, maar bovenal mensen met emoties en privé levens, en daar aandacht voor hebben, draagt bij aan de kracht van ons team.

Laatst deelde ik dat ik er van baal dat ik teveel chips eet. Dat maakte nogal wat los, want één van onze teamleden was in de volle overtuiging dat ik 24/7 gezond, sportief en welbewust leef. Nou… ik ben dus ook gewoon een mens met zwaktes 😉

Sterker nog, mijn energie is de laatste weken echt een tikje lager dan ik van mezelf gewend ben. Ik zie mezelf over het algemeen als een eeuwige optimist en energiebommetje. Maar, de maatregelen hebben ook impact op mij. Ik baal er van. En als je dan ook nog chips gaat eten, helpt dat niet 😉

1. Accepteer de realiteit

Ik vind het wel lastig, dat ik soms wakker word en ‘geen zin’ heb in de dag, maar het is ook okay. Ik realiseer me ook dat het okay is om af en toe te balen. Dus ik veroordeel mezelf daar niet om. Dat is in mijn ogen stap 1: Accepteer de realiteit. Maak hem niet erger – met andere woorden, noem jezelf niet meteen depressief als je gewoon een rotdag hebt – maar duw het ook niet weg. Van het onderdrukken van emoties is nog nooit iemand beter geworden.

2. Blijf bewegen (letterlijk)

Een enorm belangrijke manier voor mij om de moed erin te houden, is letterlijk in beweging te blijven. Ik heb een personal trainer, die ik goed betaal om 2x per week voor me klaar te staan. Dat helpt enorm, want zin of geen zin is op dat moment niet relevant. Ik ga trainen. Maar ook als je geen personal trainer hebt; blijf bewegen! Zet bijvoorbeeld de ‘ommetje’ app op je telefoon. Ik zit momenteel met 10 Profit First Professionals en teamleden in een wandelgroepje, en het feit dat ik ergens onderaan bungel (we hebben diehards erbij!!) motiveert mij enorm om heel veel ommetjes te maken. Even er uit. Buitenlucht. Beweging. Dat is allemaal zo belangrijk om de moed erin te houden.

3. Blijf geïnspireerd

Ik luister veel, heel veel podcast, Clubhouse rooms, YouTube video’s etc. Bijna iedere dag luister ik wel iets. Ben ik aan het koken? Dan zet ik ‘iets’ op mijn oortjes. Wat ik ook luister, er zit altijd wel inspiratie in. Er wordt iets gezegd waardoor ik een ideetje krijg, mijn hart sneller gaat kloppen of er popt een compleet businessplan op. Inspiratie is een mega belangrijke driver voor mijn energie.

4. Vraag je af wat wel kan

Accepteren van de realiteit (nr. 1) is heel belangrijk. Maar…. daar stopt het niet. Daag jezelf uit om voortdurend te kijken naar wat er wel kan. Jezelf dagelijks meerdere malen vragen ‘wat kan wel?’ opent nieuwe deuren. Onverwachte deuren. Ik zie mijn beste vriendin de laatste tijd vaker dan ooit tevoren. We lopen namelijk heel veel ommetjes samen. Vroeger waren we te druk, met sport, meetings en afspraken. En nu lopen we ommetjes. Heel veel ommetjes. Reuze gezellig, en ik maak me al zorgen over onze ommetjes als mijn agenda straks weer voller wordt.

Hoe ik de moed erin houd (met 10 tips)

We hadden vorige week ook even een wake-up call. Een gezinslid was positief getest. Het liep allemaal met een sisser af (niemand werd ziek), maar we kwamen wel in een circus van tests en quarantaine terecht. Ik bespaar je de details, maar om te voorkomen dat iedereen in ons gezin 2 weken de deur niet uit mocht, hebben we ons gezin gesplitst. Ik ging met de jongste naar een huisje in de natuur. Het was even schrikken, maar we hebben oprecht geweldige dagen gehad samen. Vuurtjes stoken, hout sprokkelen. Het was een feestje. Dus wat een drama leek te worden (hoe komen we die weken door!) werden een uitje. We keken naar wat er wel kon.

5. Blijf in beweging (figuurlijk)

Schreef ik in tip 2 dat het belangrijk is om letterlijk te bewegen; het is evenzo belangrijk om in figuurlijke zin in beweging te blijven. Hiermee doel ik vooral op je zakenlijke plannen. Zorg dat je doelen blijft stellen en die realiseert. Ga niet bij de pakken neerzitten. Daar word je enorm letargisch van. Zorg dat je doelen stelt die je missie en visie ondersteunen. Doelen waar je blij van wordt. Ook (of eigenlijk: vooral) als je het nu zakelijk zwaar hebt, is het enorm belangrijk om in beweging te blijven. Ondernemerschap is ook creatief worden als het tegen zit. Daag jezelf daartoe uit, daar krijg je energie (en omzet) voor terug.

6. Neem beslissingen en voer die uit

Om nog even terug te komen op die chips, ik werd daar dus niet blij van, en in alle eerlijkheid, wel een beetje dikker. Dus ik moest iets doen. Een besluit nemen. Wat voor mij goed werkt, is na 20:00 ‘uur s avonds niet meer eten. Het ‘Nu Wil Ik Chips’ moment, ligt meestal zo rond 22:00 uur. Dus als ik na 20:00 uur niet meer eet, is het chips probleem opgelost. Bijkomend effect is dat ik dan ook eerder naar bed ga (want ik mis de suikers uit de chips om me wakker te houden), waardoor ik ’s morgens met meer energie wakker word, en wala, ik heb de cirkel van negativiteit omgedraaid.

Dit werkt voor mij, voor jou kan iets totaal anders werken. Het gaat even niet om mijn exacte oplossing, maar het gaat er om dat je analyseert wat er niet lekker loopt, dat je daar een beslissing over neemt, en dat je die uitvoert. Is het zo makkelijk vraag je je af? Tja… Uiteindelijk vraagt het discipline. Dat is waar. Maar ik ben persoonlijk ook niet vies van discipline. Ik geloof dat discipline een route is naar vrijheid. Ook tip 7 helpt mij hier trouwens bij.

7. Realiseer je: Zin hebben is geen criterium

Naast ‘wat kan wel?‘ heb ik nog een mantra: ‘Zin hebben is geen criterium.‘ Als ik in mijn agenda zet dat ik zaterdag ga hardlopen, dan vraag ik me die bewuste zaterdag niet af of ik zin heb. Dan ga ik gewoon. Want zin hebben is tenslotte geen criterium. Dat zeg ik ook zakelijk tegen mezelf. Als ik grootste zakelijke doelen heb, en die vereisen dagelijkse salesacties van mij, dan kan ik nog zo hard roepen dat ik ‘geen zin’ heb om te bellen. Maar dan pak ik gewoon de telefoon op. Want… ‘zin hebben….’ affijn. Je snapt hem.

8. Weet wat je nodig hebt (en spreek het uit)

Als ik ongesteld moet worden, krijg ik last van emoties. Als je nu een vrouw bent, is de kans groot dat je dit herkent. Ben je een man en leef je samen met een vrouw, dan is de kans ook groot dat je dit herkent.

Erger nog, ik word wat ouder, en ik merk dat het erger wordt met mijn hormoon gestuurde emoties. Laatst was ik enorm chagrijnig, en toen vroeg ik mijn man: ‘Wil je iedere zin die je zegt, vooraf laten gaan doorIk hou van je schatje‘ Hij moest lachen. En deed dat, 3 keer die avond. Maar de volgende dag was ik compleet onredelijk. En terwijl hij alle recht had om onredelijk terug te doen, was hij begripvol. Ik was totaal verbouwereerd. Die had ik niet zien aankomen. Tot ik me realiseerde dat ik de dag ervoor had aangegeven wat ik nodig heb. Bam. Zeg wat je nodig hebt. Anders kunnen anderen het je niet geven. Heb je een knuffel nodig? Vraag er om. Wil je dat iemand vragen stelt? Geef dat aan. Wil je dat iemand meedenkt? Vraag het. Dit is niet voor iedereen makkelijk, maar probeer het eens. Je zult merken dat het werkt.

9. Relativeer

Soms helpt het enorm om te relativeren. Soms als mijn businesspartner last heeft van stress, dan zeg ik tegen haar: Zolang wij geen hartchirurgen zijn, gaat er niemand dood. Dat helpt. Het geeft je letterlijk een ander perspectief op de situatie. Relativeren is niet bagatelliseren. Het is niet zo dat ik alles wegrelativeer zolang er niemand dood gaat. Ik vind dat iedereen recht heeft op zijn eigen problemen, verdriet en boosheid. Maar soms helpt het ook om zaken in perspectief te zien. Wat mij daar overigens bij hielp was het lezen van het boek Crash van Niek van den Adel. Wat een indrukwekkend verhaal!

10. Deel met anderen

Deze laatste tip is eigenlijk meer een oproep 😉 Hoe gaaf zou het zijn als we allemaal onze beste ‘energie-tip’ delen? Om elkaar te inspireren?

Dus, heb jij ook een goede methode om de moed erin te houden? Deel die hieronder het blog, ik lees ze heel graag!

 

 

Ps: dit artikel bevat een affilate link. Dat betekent dat ik een klein beetje verdien aan een bestelling die jij doet, jou kost het niets extra’s.

4 antwoorden
 1. Judith
  Judith zegt:

  Wat een fijne blog! Alles wat er staat, weet je eigenlijk al, maar het is lekker om het nog eens onder elkaar te lezen. Dus dank daarvoor!

  De moed erin houden doe ik door veel aan persoonlijke ontwikkeling te blijven doen. Iedere keer leer je jezelf beter kennen – zowel zakelijk als privé – en loop je tegelijkertijd tegen nieuwe thema’s aan. Daar kan je tegenaan blijven schoppen of jezelf zielig vinden… OF er wat aan doen! Door het volgen van (het liefst een live) groepstraining krijg ik die spiegel die soms zo hard nodig is en kan je daarna weer door.

  Beantwoorden
  • femke
   femke zegt:

   Thx! En wat een mooie toevoeging! Persoonlijke ontwikkeling en bewustwording zijn volgens mij zelfs bijna een vereiste om die andere tips te kunnen oppakken, dus: Spot on!

   Beantwoorden
 2. Anita
  Anita zegt:

  Wat fijn dat je deze waardevolle tips op een rij hebt gezet. Ze zijn stuk voor stuk herkenbaar, maar sommige zakken wel eens even weg. Weet wat je nodig hebt en spreek het uit (dat laatste stukje) gaat op mijn prikbord! Wat voor mij ook helpt is een moment de rust en stilte opzoeken. Gezegend met een woonplaats met natuurgebieden rondom is dat gemakkelijk te organiseren. Iedere dag even het bos in helpt me om in balans te blijven. En dat helpt weer om de discipline op te brengen om al jouw tips in de praktijk te brengen. Dankjewel Femke!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.