5 redenen waarom je als ondernemer met een PFP wil werken

5 redenen waarom je als ondernemer met een gecertificeerd Profit First Professional wil werken

Natuurlijk horen we het regelmatig: Kan ik Profit First niet gewoon uit het boek leren? Het enige juiste antwoord is: Ja en nee

Het boek legt de methode heel goed en beeldend uit. Je leest herkenbare verhalen van ondernemers; je leert de 4 principes van Profit First en de nieuwe formule. Sommige ondernemers maken op basis van het boek meerdere bankrekeningen aan en gaan daar naar tevredenheid mee werken. Maar veel meer ondernemers hebben aan het boek echt niet genoeg. Waar zit hem dat nu in, en wat staat je te doen als ook jij aan het boek niet genoeg hebt? In dit artikel deel ik een aantal redenen waarom het belangrijk is om met een gecertificeerd Profit First Professional te werken:

1. De bankrekeningen zijn slechts de basis
Ten onrechte denken ondernemers vaak dat Profit First enkel en alleen gaat om het werken met meerdere bankrekeningen (potjes). En alhoewel het werken met de Profit First bankrekeningen daadwerkelijk een livesaver is; het is tegelijkertijd slechts een deel van het verhaal. Dankzij het werken met meerdere bankrekeningen, krijg je namelijk hele directe en duidelijke feedback ván die bankrekeningen. Je potjes raken bijvoorbeeld te snel leeg en je kunt letterlijk de rekeningen niet meer betalen. Dat is een teken dat je in actie moet komen. Dat er iets moet veranderen in je (financiële) strategie. Dan gaat het échte werk beginnen. En een Profit First Professional kan je daarin begeleiden. Hij of zij weet precies aan welke knoppen je kunt draaien en hoe je dat doet!

2. Je hebt maatwerk nodig
Het boek is geschreven voor iedereen. Maar… jij bent niet iedereen. Je hebt persoonlijke doelen, zakelijke doelen, je onderneemt al heel lang of pas net, je werkt in een specifieke branche. Ieder bedrijf, iedere situatie is anders. En Profit First is een systeem wat werkt, als je het voor je laat werken. Met welke percentages ga je werken? Welke concrete stappen zet je om winstgevender te worden? Hoe richt je het systeem praktisch in zodat het past bij jouw bank, boekhoudsysteem en zodat jij/je team er mee kan werken? Deze vragen, en velen meer, maken dat je een maatwerk oplossing nodig hebt. En daar helpt een Profit First Professional je mee!

3. Je wilt sturen op cijfers
Cijfers vormen het geweten van je bedrijf. Cijfers vertellen je hoe het écht gaat. Voorbij je gevoel en zelfs voorbij klanttevredenheid. Dankzij je cijfers kun je de juiste keuzes maken. Maar cijfers geven je alleen waardevolle informatie als ze up to date zijn en als je ze juist interpreteert. Het lezen van financiële overzichten en het sturen op financiële kengetallen is voor veel ondernemers echt een brug te ver. Daarvoor voelen ze zich in financieel opzicht niet sterk genoeg. Profit First maakt cijfers praktisch, leuk en voor echt íedereen toegankelijk en een gecertificeerd Profit First Professional kan je helpen bij het interpreteren en monitoren van je cijfers en je vervolgens adviseren over de stappen die je kunt nemen om je financiële doelen te bereiken.

4. Expertise betaalt zich dubbel en dwars terug
Het werken met een Profit First Professional is niet gratis. Je investeert in je bedrijf, in de winstgevendheid van je bedrijf, in rust in je hoofd en je privéleven en in betere keuzes. Om je daar goed bij te kunnen begeleiden, volgen Profit First Professionals een 3-jarige opleiding en blijven ze zich ook daarna continue bijscholen. Ze leren over Profit First, zeker. En daarnaast leren ze nog zoveel meer. Ze leren hoe ze jou kunnen begeleiden bij het bereiken van je echte doelen. En dat vraag expertise van de professional met wie je werkt en dus van de investering die jij doet.
De Amerikaanse zakenman Red Adair zei eens: Als je denkt dat het duur is om een professional in te huren, wacht dan maar tot je een amateur inhuurt.
En zo is het maar net.

5. Accountability
We weten allemaal hoe we een sit-up moeten doen en dat chips niet het meest hoogwaardige voedingsmiddel is. En toch hebben we niet allemaal een six-pack. Gebrek aan kennis is daar amper de oorzaak van. De echte oorzaak is dat het hebben van de juiste kennis niet genoeg is om het juiste gedrag te laten zien. Daarom sport ik 3 keer per week onder de begeleiding van een personal trainer. Mijn trainer spoort me aan om de juiste dingen te doen. Hij houdt me accountable en zorgt dat ik vele malen fitter en sterker ben dan wanneer ik zelf ga aanklungelen met gewichtjes. Die coach heb je ook in je business nodig. Je hebt iemand nodig die weet welke obstakels er op je weg komen vóórdat jij ze ziet. Die je blinde vlekken zichtbaar maakt. Die je aanzet om door te gaan, los van de vraag of je daar nu zin in hebt. Die je vragen stelt die je jezelf nooit had gesteld en die je kansen laat zien (en pakken) die je in je eentje had laten liggen. Een gecertificeerd Profit First Professional kan die coach voor je zijn. Hij of zij heeft de kennis en ervaring om je te helpen bij het opzetten van een financieel systeem dat past bij jouw specifieke situatie en doelen, en kan je adviseren over de stappen die je moet nemen om je financiële doelen te bereiken. Het is de investering meer dan waard en kan je helpen om je bedrijf naar het volgende niveau te tillen.

We helpen je graag de bij jou passende Profit First Professional te kiezen! Zorg dat je met een door ons gecertificeerd Profit First Professional werkt, want het lezen van het boek is voor een boekhouder, accountantant, fiscalist of financieel businesscoach echt niet genoeg om jou optimaal te helpen met Profit First.

Via onze gloednieuwe PFP Directory kies je zelf een gecertificeerd PFP’er of een PFP’er in opleiding. 

Via dit formulier matchen wij je vrijblijvend aan een PFP’er die bij je past!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.