Waarom ondernemers te weinig salaris verdienen (en wat de eenvoudige oplossing is).

Waarom ondernemers te weinig salaris verdienen (en wat de eenvoudige oplossing is).

Chips is slecht voor je. Daarom eet niemand chips. Zo werkt het toch? Slimme, verantwoorde mensen maken toch de juiste keuzes?
Daar gaan we wel vanuit als het gaat om ondernemerschap. We verkopen zoveel mogelijk, we geven zo weinig mogelijk uit, en het verschil steken we (in de vorm van salaris of winst) in onze zak. En omdat we aannemen dat we verstandige financiële keuzes maken, is dat salaris (of die winst) het best haalbare in de huidige situatie.

Klinkt logisch toch? Maar er is niets logisch aan mensen. Wij zijn emotioneel handelende wezens en we maken ook financiële keuzes niet louter op basis van wat rationeel gezien de beste keuze is.
En dat pakt niet altijd goed uit.

Onderzoekje onder ondernemers: 
Een klein onderzoekje wat ik zojuist deed onder ruim 120 ondernemers gaf het volgende beeld:

Waarom ondernemers te weinig salaris verdienen (en wat de eenvoudige oplossing is).

Bijna de helft van de ondernemers betaalt zichzelf geen vast salaris uit, maar hoopt dat er aan het einde van de maand een restje overblijft.

Dat is geen rooskleurig beeld. Hoe komt dat nou, en wat doe je er aan?

De wet van de beschikbare ruimte
Kun jij je eerste salarisverhoging nog herinneren? En bleef er aan het einde van die heuglijke maand een mooi bedrag over op je bankrekening? Nee. Als jij, net als ik, ook maar gewoon een mens bent, dan was dat extra geld aan het einde van de maand gewoon op. Dat komt doordat we de beschikbare ruimte benutten. Dat is de Wet van Parkinson.
Deze wet zegt dat wij de beschikbare ruimte (in tijd of geld) benutten. Je kent dat vast wel: Als je klant je een week de tijd geeft voor een project, neem je ook de hele week. Maar als je slechts een dag de tijd krijgt, klaar je de klus binnen een dag. Hoe meer we van iets hebben, hoe meer we ervan zullen verbruiken. Dat geldt voor alles: tandpasta, tijd en zeker ook geld.

We moeten leven van de restjes….
Wat is nu het effect van de Wet van Parkinson op je bedrijf? De meeste ondernemers doen aan banksaldo-boekhouden. Staat er veel geld op onze rekening, dan geven we dat, zoals de wet van Parkinson uitlegt, met plezier uit. Er is genoeg. Dus we kopen die nieuwe gadget of we laten die nieuwe folder professioneel ontwerpen en drukken. Als we aan het einde van de maand salaris willen uitbetalen, is er amper wat over. We moeten leven van de restjes. We slapen slecht omdat we piekeren over hoe we de belastingaanslag, waarvan we weten dat hij gaat komen, moeten betalen. En winst? Winst is al helemaal een grote onzekere. De kans dat er aan het einde van het jaar nog een beetje winst over is, is miniem.

Je bankrekening als serveerschaal. 
Dit probleem wordt veroorzaakt doordat we geld wat minimaal 4 doelen dient, op één grote hoop gooien. De 4 financiële hoofddoelen voor ons geld zijn:

 1. Winst
 2. Salaris
 3. Belastingen
 4. Kosten

En omdat we, naast dat we de beschikbare ruimte benutten, ook nog eens weinig aandacht hebben voor wat ver weg is (belastingen…. winst…) maar veel meer aandacht voor wat heel dichtbij is (ik wil nú die gadget kopen) geven we het geld wat eigenlijk voor víer doelen bestemd was, allemaal uit aan kosten. We gebruiken onze bankrekening als serveerschaal voor ons bedrijf en we graaien daar naar hartenlust uit.

De oplossing: Kleine bordjes
De oplossing is super simpel. Stop met het eten uit de serveerschaal. Verdeel je geld over 4 kleine bordjes, en eet alleen uit het bordje wat voor dat doel bestemd is. Concreet: Maak één bordje (bankrekening) voor de winst, één voor het salaris, één voor de belastingen en één voor de kosten. Verdeel iedere euro die binnenkomt volgens een vast percentage over die 4 bordjes en eet alleen van het bordje wat voor dat doel bestemd is. Wil je een nieuwe gadget kopen? Kijk dan op je kosten-bordje of je daar geld voor hebt. Maar steel niet van de fiscus, je salaris en zeker niet van je winst.

Dat is Profit First. De leukste en meest praktische methode die ik ken om je financiën te managen en om te zorgen dat je altijd winst maakt.
Wil je weten welke percentages je moet hanteren? Of hoe je al die bankrekeningen aanlegt zonder dat het je een fortuin aan bankkosten kost? Of wat je dan gaat doen met die winst die je ineens maakt? Of hoe je praktisch gezien start? Of wat je doet als je kostenpotje onverhoopt leeg is? Of hoe je zorgt dat je salarispercentage omhoog gaat? Of heb je nog een andere vraag?

Meld je dan nu aan voor de online training Profit First. En leer in 6 lessen hoe je het systeem toepast en welke percentages je hanteert en nog veel meer. Na deze training kun jij van start en dat resulteert in inzicht, rust en natuurlijk winst!

Ik leer graag Profit First in 6 online lessen zodat ik altijd winstgevend ben

Vragen?
Heb je een vraag over dit blog, stel je vraag dan hieronder. Dan beantwoord ik hem altijd!

Vond je dit een waardevol interview?
Dan vind ik het super als je het wilt delen op Facebook, Twitter of LinkedIn via onderstaande sharebuttons.

10 antwoorden
 1. titia
  titia zegt:

  Hoi Femke,

  Ik ben begonnen hoor! Kreeg alleen wel een vraag/opmerking van mijn boekhouder: “Natuurlijk begrijp ik het principe dat je per doel wilt sparen en dat op aparte bankrekeningen plaatst, maar al deze mutaties moeten dan ook weer verwerkt worden in een boekhouding. Daar wordt de boekhouder niet goedkoper van. Eerder duurder.”
  Daar lijkt toch ook wel een kern van waarheid in te zitten. Tot nu toe ben ik in het Profit first hierover nog geen info tegengekomen (maar ik heb het dan ook nog niet helemaal uit 😉

  Beantwoorden
  • femke
   femke zegt:

   Ha Titia,
   Super dat je begonnen bent!
   Ja, er komen meer transacties. Maar het heen en weer boeken van geld naar de verschillende rekeningen loopt allemaal via kruisposten en zou geen giga verschil moeten maken. Het kost wellicht iets meer extra’s maar het levert heel veel meer extra op!
   Succes,
   Groet Femke

   Beantwoorden
   • Corine
    Corine zegt:

    Ik ben super enthousiast. Rekeningen aangemaakt. Vandaag boekhouder ingelicht. En kreeg hetzelfde van mijn boekhouder te horen dat het omslachtig was. Veel werk en kinderachtig.

    Ik zei dat ik het gewoon ga proberen.

    Beantwoorden
    • femke
     femke zegt:

     Ja, heel herkenbaar Corine,
     En het is ook niet zo gek. Het past echt niet binnen het ‘denken’ van boekhouders. Ze zijn tientallen jaren gedrild in het theoretische. Dat wij ineens met echt geld gaan werken is gewoon echt heeeeel gek 🙂
     Ben je verder blij met je boekhouder? Geef hem dan het boek cadeau en vraag hem of hij het met een open hart en hoofd wil lezen!
     Succes,
     Femke

     Beantwoorden
 2. René van Gestel
  René van Gestel zegt:

  Hallo Femke,
  De eerste vraag die in mij op komt is dan: wat als je geld in de potjes hebt behalve (voldoende) om de rekeningen te betalen? Dan heb je op papier wel winst en salaris, maar krijg je toch ook schuldeisers?
  Ben wel nieuwsgierig naar het idee maar komt mij ook erg theoretisch over.
  In ieder geval bedankt voor alle informatie en succes met alles!
  Groeten,
  René van Gestel.
  ~VIParts~

  Beantwoorden
  • femke
   femke zegt:

   Hoi Rene,
   Dat is een hele goede vraag. Heb je het boek gelezen? Daar komt dit uitgebreid aan de orde. Maar dit is de strekking: Als er onvoldoende geld in je kostenpotje zit om de leveranciers te betalen, dan is dat stevige feedback. Het is een signaal dat je bedrijf niet financieel gezond is. Want er is onvoldoende geld om zowel winst te maken, als salaris te betalen, als belasting te betalen als de rekeningen te betalen. Je moet dan aan de slag met je businessplan. Ergens zit een kink in de kabel. Je tarieven kloppen niet, of je kosten zijn te hoog, of of of. Je potjes vertellen je dat je aan knoppen moet draaien.
   Het interessante is dat het dus juist NIET theoretisch is, maar juist heel echt.
   Hartelijke groet,

   Femke

   Beantwoorden
 3. Dagmar
  Dagmar zegt:

  Hoi Femke,
  Ik heb het boek gelezen en ben erg enthousiast over de methode. Een ding ben ik echter niet tegen gekomen in het boek. In ons bedrijf hebben we te maken met veel contante inkomsten (wij verkopen honing op markten). Hoe ga je hiermee om? Moet ik dit zien als een aparte inkomsten”rekening” of moet ik deze inkomsten steeds storten bij de bank (best duur)? Heb je een tip?

  Beantwoorden
  • femke
   femke zegt:

   Hoi Dagmar,
   Hoe ga je nu om met je contante geld? Waar gebruik je het voor? Ik denk dat dit een maatwerk oplossing moet worden. Je kunt het eens per maand bij de bank storten op je inkomstenrekening, maar als dat te duur is kun je op zoek naar een andere oplossing. Het risico is dat het geld gewoon ‘verdwijnt’ zonder dat je winst neemt. Dat zou zonde zijn.
   Groet Femke

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.