Profit-First-9-dingen

[Profit First] 9 dingen die je kunt doen als je geld teveel hebt

Ondernemers die met Profit First werken, merken na verloop van tijd veelal dat er daadwerkelijk méér geld te besteden is. Dat klinkt natuurlijk fantastisch, maar als je niet op let, kan het zich tégen je keren!

De Wet van Parkinson kan zich ook tegen je keren
Dankzij de wet van Parkinson loop je namelijk al snel het risico het extra geld weer gewoon uit te geven. De Wet van Parkinson zegt: ‘We benutten de beschikbare ruimte’. Of je nu 1.000, 5.000 of 50.000 op je rekening hebt staan, het kan altijd op!

Mag je van jezelf wel meer verdienen dan ‘nodig’?
Daarnaast kan het psychologisch erg ongemakkelijk voelen om meer geld te hebben dan je gewend bent. Sommige ondernemers durven (bewust of onbewust) niet nóg meer klanten binnen te halen. Ze hebben het geld niet nodig, nog méér verdienen voelt dan egoïstisch.

In dit artikel geef ik 9 tips om bovenstaande risico’s te voorkomen:

Tip 1: Zorg voor een salarisbuffer van 3 maanden
Zorg dat je minimaal drie maanden salaris gereserveerd hebt. Het hebben van een buffer van drie maanden is ongelofelijk fijn. Stel je eens voor dat je, ook als je niks meer verkoopt, een kwartaal lang gewoon salaris krijgt doorbetaald. Hoeveel rust geeft dat! En welke mogelijkheden biedt dat!
Zet dat salaris op een aparte rekening en noem die rekening ‘Buffer’ of iets dergelijks. Zodra geld letterlijk een nieuw doel heeft, voelt het niet meer als beschikbaar of ’te veel’.

Tip 2: Zorg voor een kostenbuffer van 3 maanden
Heb je je salarisbuffer rond? Leg dan een kostenbuffer voor 3 of zelfs 6 maanden aan! Je kunt dan naast jezelf, ook je leveranciers gewoon doorbetalen als er even niet (genoeg) binnen komt. Lastige perioden kennen we allemaal, dat is ‘part of the deal’. Maar je hoeft niet met angst en vrezen af te wachten tot het zover is, je kunt je daar nu al op voorbereiden! Uiteraard parkeer je ook deze buffer op een aparte rekening!

Tip 3: Zorg nu dat je later ook voldoende geld hebt
Check of je voldoende reserveert voor de oude dag. Ik durf te wedden dat dat tegen valt. De meeste ondernemers stellen het sparen voor de oude dag uit. Dat is onverstandig. Hoe langer je wacht, hoe groter je pensioengat wordt! Ik had, net zoals de meeste ondernemers, een behoorlijk pensioengat opgebouwd. Meer opzij zetten voor later was één van de eerste dingen die ik deed toen er financieel ruimte was. Op dit moment gaat er automatisch iedere maand een significant bedrag van mijn salarisrekening naar mijn bankspaarrekening. Als ik aan het eind van het jaar nog ruimte over heb in mijn salaris potje dan gaat er zelfs een extra bedrag naar mijn bankspaarrekening.

Tip 4: Maak gebruik van de Drip account
Betalen klanten jou wel eens vooraf? Dan betekent het dat je nú geld op de rekening hebt, waar je nog 4, 6 of misschien wel 12 maanden voor moet werken! Het geld wat nu op je rekening staat is dus helemaal niet voor nu! Profit First heeft daar een geweldige oplossing voor: De Drip Account. Dankzij de Drip Account druppelt je geld automatisch in hapjes je bankrekening op! Je krijgt ‘betaald’ in de maand dat je het werk doet. Wil je weten hoe dit moet? Ik breng je graag met iemand in verbinding die je hierbij kan helpen! Dankzij de Drip Account kon ik vorig jaar De Winstadviseur schrijven, en was er toch voldoende geld om iedere maand mijn salaris en team te betalen!

Tip 5: Stel lange termijn doelen.
Zodra je weet waar je over 5 of 10 jaar wilt staan, blijk je ineens geld te weinig te hebben. Stel dat je diepste droom is om een huis in Frankrijk te kopen, of met je gezin een wereldreis te maken, of financieel volledig vrij te zijn. Dan merk je al snel dat je nog aardig wat nieuwe klanten binnen moet halen 🙂 Het hebben van grote lange termijn doelen stimuleert enorm om steeds winstgevender te worden.

Tip 6: Open een FFF
Een FFF is een Financial Freedom Fund. Deze tip is daarmee een praktische uitvoering van tip 5: Stel lange termijn doelen. Open een aparte rekening voor je lange termijn doel. Noem het je FFF rekening of je ‘wereldreis’ rekening en bepaal hoeveel daar op moet komen te staan. Stort bij iedere verdeling een percentage van je geld op die rekening. Dan wordt het doel super concreet.

Tip 7: Sta open voor investeringskansen
‘Geld moet je investeren zodat het voor je kan werken’. Dat is het standaardadvies 😉
‘Maar waarin dan?’ ‘Hoe moet ik het investeren?’ Dat is bij veel ondernemers de vraag die direct oppopt. Het helpt mij altijd om tegen mezelf te zeggen: ‘How is the least relevant question’. Zodra je besluit dat je iets wilt, volgt de hoe vanzelf. Sta open voor investeringkansen, en ze zullen zich aandienen!

Tip 8: Koop gemak.
Als je meer gaat verdienen kun je gemak inkopen. Sinds ongeveer een half jaar hebben wij extra hulp in huis. Op maandag komt zolang ik me kan herinneren al, de schoonmaakhulp. Sinds kort komt op donderdag tevens een opruimhulp. Ze vouwt de was, ruimt het speelgoed op, bereidt het eten voor, dekt de tafel en zorgt dat wij het weekend ingegaan met een opgeruimd huis en een lege wasmand. Ik vind het geweldig. Het enige nadeel is dat de kinderen nu denken dat het normaal is dat er twee keer per week hulp in huis is 😉

Tip 9: Investeer in de beste coaches
Of je nu sterker wilt worden, af wilt vallen, vaker in het nieuws wilt komen of je bedrijf winstgevender wilt maken; investeer in een goede of liever nog de béste coach. Is jouw belangrijkste uitdaging om je financiële doelen te behalen? Weet dan dat wij ondertussen 70 Profit First Professionals hebben opgeleid die je daarmee kunnen helpen! Via dit formulier match ik je geheel gratis en vrijblijvend met iemand die je met jouw doelen kan helpen!


Heb je vragen?

Stel ze dan hieronder. Ik reageer altijd!

Vond je dit artikel waardevol?
Dan vind ik het super als je het wilt delen via de onderstaande sharebuttons! Mijn dank (en dat van de lezer) is groot!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.