Fire of Pnort

Wil jij Fire of Pnort worden?

Ik nam over deze vraag een aflevering van de WinWinST Podcast op. Die luister je hier.
Mocht je liever lezen, lees dan verder. Ik heb de hoofdlijnen van deze podcast voor je op papier gezet.

Je hebt wellicht al eens van Fire gehoord. Fire staat voor Financially Independent Retire Early. Binnen de Fire beweging streef je er naar om zo snel mogelijk niet meer te hoeven werken voor je geld. ‘Fire’ is dus niet ‘rijk’, maar ‘vrij om te doen wat je wilt’.
De basis van Fire is: Maak het gat tussen wat er in komt (aan inkomen) en wat er uit gaat (aan woonlasten, boodschappen en overige kosten) zo groot mogelijk, en investeer het verschil op een zodanig slimme manier dat het rendement voor je genereert. Zodra je vermogen voldoende rendement genereert om van te leven, ben je Fire.

Het mes van de Fire gedachte snijdt aan twee kanten: Je spaart meer, en je traint jezelf tegelijkertijd ook om met minder toe te kunnen. Hoe minder geld je nodig hebt om te leven, hoe meer je opzij kunt zetten, maar ook: hoe minder je opzij hoeft te zetten (want je hebt minder nodig).

Toch streef ik er zelf niet naar om Fire te zijn. Ik wil namelijk nú ook genieten. En leuke dingen doen (denk aan vakanties) kost nu eenmaal geld. Ik wil eigenlijk juist nu we nog energie hebben geld uitgeven. Je hebt deze paradox vast wel eens langs horen komen: Als je jong bent heb je energie maar geen geld, als je oud bent heb je geld maar geen energie. En dat vind ik dus zonde. Het andere uiterste: ‘Ik maak alles nu op want ik kan wel dood zijn als ik 67 ben’, daar kan ik ook niks mee. Ik ben van plan om heel energiek 100 te worden.

Daarom kwam ik na lang nadenken en spelen met letters op een afkorting die wel voor me werkt: Pnort. Pnort is een vreselijk lelijke afkorting, dus als je wat beters weet, let me know. Maar Pnort staat voor: Play now, retire timely. Dus én nu geld uitgeven aan leuke dingen én niet alles uitgeven, want ook wat opzij zetten voor later. Daar kan ik wél wat mee!

Om te zorgen dat ik nu niet álles uit geef, spaar ik automatisch voor de oude dag. Dat betekent dat ik heb bepaald hoeveel ik iedere maand opzij wil zetten voor de oude dag, en dit geld maak ik door middel van een automatische overboeking over naar mijn bankbeleggingsrekening. Dat is een fiscaal voordelig manier om geld voor de oude dag te sparen. Als je daar meer over wilt leren, luister dan WinWinST aflevering 23 over de Oude dag en aflevering 24 met Thijs Verlangen.

Ik ben benieuwd, ga jij voor Fire, Pnort of nog iets heel anders? Let me know!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.