Boekhoudprogramma

Waar moet een goed boekhoudprogramma aan voldoen?

Ik heb het vaak over boekhouders en accountants. En het belang om met een pro-actieve en moderne Profit First Professional of Winstadviseur te werken.

Dat is en blijft van groot belang! En behalve een financieel sparringpartner, coach of adviseur is er nóg iets van groot belang: een modern boekhoudpakket.

Ik vertel je in dit artikel waar een goed boekhoudpakket aan voldoet, en welke boekhoudpakketten je naar kunt kijken!

Waar moet je boekhoudpakket aan voldoen:

 • Een App op je telefoon
  Een modern boekhoudpakket heeft een app. Op je telefoon. Deze app heeft een aantal belangrijke functies, maar de allerbelangrijkste is: Je kunt er bonnentjes mee uploaden. Dus nooit meer bonnetjes meewassen of terugvinden als appelkrooshoesje in de auto. Maar meteen scannen en klaar!Daarnaast is het ook super fijn als je in je appje meteen kan zien hoe het met je omzet, winst en openstaande facturen gesteld is. Een handig dashboard is dus mooi meegenomen.
 • Een mailadres van je boekhouding
  Het gros van de facturen ontvang je waarschijnlijk via de mail. Deze wil je liefst direct doorsturen aan je boekhoudpakket. Dat kan als je een mail adres hebt van jouw pakket! Dus niet van de klantenservice van het boekhoudpakket ofzo, nee, een mail adres waarmee je facturen rechtstreeks de boekhouding in schiet. Super handig! Je factuur zit er meteen in! Niks geen printen, bewaren in Dropbox of kwijtraken. Echt een must!
 • Scan en herken
  Computers kunnen sneller, beter en goedkoper boekhouden dan mensen. Dus je wilt dat je boekhoudpakket zoveel mogelijk automatisch doet. Een modern boekhoudpakket maakt gebruik van de meest geavanceerde scan en herken opties. Super handig, want als je boekhoudpakket zelf facturen gaat herkennen (hé, dit zijn telefoonkosten), dan hoeft je boekhouder dat niet te doen. En dat scheelt tijd en geld.
 • Profit First Proof
  Als je met Profit First werkt, dan gaat er geld heen en weer tussen de verschillende bankrekeningen. Die mutaties mogen je boekhouder geen extra tijd kosten, want dat zou jou weer extra geld kosten! Een modern boekhoudprogramma herkent zelf de heen en weer boekingen en verwerkt ze automatisch!
 • Facturatie module
  Je wilt facturen versturen direct vanuit je boekhoudprogramma. Want als je factureert vanuit een ander boekhoudprogramma (of erger: Excel) (Of nog erger: Word) dan kost dat dubbel tijd en verveelvoudig je de kans op fouten. Factureer je rechtstreeks vanuit het boekhoudprogramma, dan weet je zeker dat er geen rekenfouten in zitten (geloof me, dat kan goed mis gaan met Excel of word) en dan zijn de omzet, de BTW en de vordering op de klant dírect geboekt. Handig! En: Je kunt dan ook meteen vanuit het boekhoudprogramma herinneringen aan de klant sturen mocht de factuur onverhoopt niet betaald worden.
 • Koppelingen met de bank en andere externe programma’s
  Je business maakt waarschijnlijk gebruik van andere software. Iedereen heeft een (of meerdere) bankrekeningen. En wellicht heb je ook een kassa systeem of online winkelwagen. Je wilt dat deze systemen zoveel mogelijk gekoppeld worden met je boekhoudprogramma. Want zonder koppelingen komt er weer een hoop handwerk bij kijken, wat weer tijd en geld kost en de kans op fouten vergroot.

Wat zijn goede boekhoudpakketten?

Er zijn voldoende goede en moderne boekhoudpakketten op de markt. Ik noem er een paar, waarbij ik wel even een discaimer wil plaatsen: Onderstaande schrijf ik op basis van mijn ervaring, het is niet dé waarheid. Dus ga zeker zelf kijken op de diverse websites.

Moneybird
Moneybird is een mooi en modern boekhoudprogramma voor ondernernemers. Moneybird gaat echt mee met de tijd. Ze hebben nu zelfs hun eigen bankrekening! Hoe cool is dat! Moneybird noem ik eerst omdat ik al jaren fan ben en natuurlijk ook omdat ze partner zijn van de In WinWinST Podcast. In aflevering 37 van de WinWinST Podcast ben ik in gesprek met Edwin Vlieg (eigenaar Moneybird) en ontdek je van alles over het bedrijf én het boekhoudprogramma. Via deze link probeer je Moneybird 6 maanden gratis.

Moneymonk
Moneymonk richt zich op de dienstverlendende ZZP’er. Moneymonk is een mooi en modern pakket wat zich goed doorontwikkeld.

Exact Online
Met exact online werk ik zelf. Exact is met name gericht op het gemak voor de boekhouder of accountant. Voor ondernemers is het een stuk minder toegankelijk dan een pakket als Moneybird. Maar… exact heeft wel een prima appje en via een mail adres schiet ik facturen direct de boekhouding in. Exact is vooral handig voor MKB bedrijven. Heb je voorraden? Dan is het handig om een boekhoudpakket te hebben (zoals Exact) met een voorraadmodule.

Snelstart
Snelstart heeft zich de laatste jaren goed doorontwikkeld. Ik heb er zelf nooit mee gewerkt, maar ik weet dat SnelStart mooie stappen zet en mee gaat met de tijd.

e-Boekhouden
Ook e-Boekhouden ken ik niet persoonlijk, maar voor zover ik weet is het een prima pakket met een mooie prijs/kwaliteitverhouding.

Yuki
Yuki is ook een mooi en modern pakket. Yuki kun je alleen gebruiken bij een Yuki boekhouder of accountant.

En er zijn er nog veel meer! Aan de hand van bovenstaand lijstje check jij eenvoudig of het pakket van jouw keuze voldoet aan jouw eisen!

Succes met het vinden van het juiste pakket!

En ben je benieuwd welke Profit First Professional werkt met het pakket van jouw keuze? Hier kun je filteren op pakket.

2 antwoorden
 1. Harold
  Harold zegt:

  Hallo Femke en team,

  Ik weet dat Profit First ook een mooie samenwerkingsactie heeft met Knab. Daarom mis ik in de opsomming van ‘goede’ boekhoudpakketten het Knab boekhoudpakket. Door jullie samenwerking ben ik bij Knab én het boekhoudpakket terecht gekomen. Ik werk daar met heel veel plezier mee i.c.m. een Knab Zakelijke rekening. Ik weet dat jullie een intensieve samenwerking hebben met Moneybird, toch is het jammer dat het Knab boekhoudpakket niet wordt vermeld. ????

  Hartelijke groeten,

  Harold Hop,
  PowerVisie.

  Beantwoorden
  • Femke Hogema
   Femke Hogema zegt:

   Hi Harold, wat super te horen dat je met plezier met Knab (bank en boekhouding) werkt! Het klopt dat we Knab een super bank vinden voor zzp’ers en dat we een mooie samenwerking met Knab hebben. In mijn opsomming noem ik pakketten die zowel door onze klanten als onze Profit First Professionals met succes gebruikt worden. Ik ken (naast jou nu ;-)) nog niemand die met het knab boekhoukpakket werkt. Daarmee is het voor mij nog te vroeg om het mee te nemen! Er zijn overigens veel meer pakketten die ik niet noem, wat niet wil zeggen dat ze niet goed zijn 😉

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.