Winstuitkering te veel?

Winstuitkering! Wat doe je met de winst? En kan het teveel zijn?

In dit artikel neem ik met je door hoe het precies werkt met de Profit First winstuitkering.

Ik gaf onlangs een webinar Profit First aan maar liefst 800 zzp’ers. De helft van hen kende Profit First niet. En 93% van hen gaf aan het eind van het webinar aan Profit First te gaan implementeren. Geweldig!

Tijdens het webinar heb ik een heel aantal vragen beantwoord. Onder andere die van Michiel. Michiel vroeg:

Wat te doen met veel winst?

Ik vond het een geweldige vraag. Wie weet helpt mijn antwoord jou ook!

Gefeliciteerd!
Allereerst: Goed bezig! Zei ik. Want als je winst of veel winst maakt, dan betekent het dat je waarde creëert. Zodra mensen bereid zijn je meer te betalen voor je diensten of producten dan dat het jou kost, dan creëer je waarde. Winst is daarmee het bewijs dat je iets van waarde neerzet. En dat is de essentie van ondernemerschap!

Wat is je doel?
Of je winst veel is of niet, dat hangt eigenlijk vooral af van je doel. Wat wil jij met je winst? Wil je het gebruiken om terug te investeren in je bedrijf? Zodat je bedrijf kan groeien? Wil je het opzij zetten voor de oude dag? Zodat je eerder (of op tijd) met pensioen kunt? Wil je er de wereld mee rondreizen? Een tweede huis in het buitenland kopen? Een goed doel steunen? Als je weet wat voor jou belangrijk is, dan kun je daar gericht je winst voor opzij gaan zetten.

De Profit First winstuitkering
Eens per kwartaal (in april, juli, oktober en januari) is het tijd voor de winstuitkering. Gedurende het hele kwartaal gaat er van iedere euro die je verdient een vast percentage naar het Profit First winstpotje. Aan het eind van het kwartaal doe je hier het volgende mee:

Stap 1: De helft van het winstpotje keer je uit aan jezelf*. Dit is je winstuitkering. Je winstuitkering is een beloning voor je harde werk, je bijdrage en innovatievermogen. Idealiter gebruik je de winstuitkering om iets moois of waardevols te kopen of een herinnering te creëren. Je mag trots zijn op je winst en daarvan genieten! Je winstuitkering is niet bedoeld voor de dagelijkse boodschappen 😉

* Heb je een bv? Overleg dan met je Profit First Professional over je winstuitkering.

Stap 2: De andere helft maak je over naar je ‘winst aanhouden rekening’. Dit is bij voorkeur een spaarrekening bij een andere bank – de ‘geen verleiding’ bank. Als je dit potje niet ziet staan tussen je overige bankrekeningen, kom je niet in de verleiding het uit te geven. En dat is belangrijk, want dit potje dient 3 doelen:
Doel 1. Een buffer voor moeilijke tijden

Doel 2. Een potje voor winstgevende investeringen

Doel 3. Je FFF (Financial Freedom Fund). Een potje waarmee je (eerder) financieel vrij wordt!

Ben jij er klaar voor om met behulp van Profit First je winst te gaan managen? Top!

Als je hulp nodig hebt van een Profit First Professional, laat ons dat dan hier weten.

Zit je nog bij een ouderwetse bank waar het niet makkelijk is voldoende bankrekeningen te openen? Open dan hier je Knab-rekening en ontvang gratis het boek Profit First voor een vliegende start!

Ik wens je veel succes en duurzame winst!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.