5 redenen waarom je een zakelijke bankrekening moet afsluiten in plaats van een (extra) privé-rekening

5 redenen waarom je een zakelijke bankrekening moet afsluiten in plaats van een (extra) privé-rekening

Het is een vraag die ik vaak krijg – en die ook vaak gesteld word in zzp-groepen op Facebook en andere social media: “Is het nodig dat ik een zakelijke bankrekening afsluit? Een privé rekening is tenslotte gratis!” Ook in combinatie met Profit First krijg ik de vraag vaak: ‘Moeten mijn Profit First rekeningen zakelijke rekeningen zijn? Of kunnen het ook privé rekeningen zijn?’

Dit is mijn antwoord: ‘Ja. De bankrekening(en) die je gebruikt voor je bedrijf moet(en) zakelijke rekening(en) zijn. Het klinkt wellicht gek, maar over het algemeen is een betaalde zakelijke rekening stukken goedkoper dan een gratis privé-rekening. Ik leg dat uit en ik geef je 5 belangrijke redenen om een zakelijke rekening te openen:

1.  Veel banken verbieden zakelijk gebruik van een privé rekening
Dat staat in hun voorwaarden. Logisch ook – een privé rekening is gratis. Het is niet de bedoeling dat je daar ook nog (bovenop je privé transacties) zakelijke transacties over heen laat lopen. Als je zakelijk gebruik maakt van de betreffende bank, moet je meestal gewoon een zakelijke rekening openen waar je naast de maandelijkse kosten ook betaalt per transactie. Sommige banken staan zakelijk gebruik van een privé rekening overigens wel toe.

2.  Een zakelijke bankrekening geeft inzicht 
Het hebben van een zakelijke bankrekening is fiscaal gezien niet verplicht. Maar de fiscus stelt wel als eis dat je boekhouding overzichtelijk en controleerbaar moet zijn. Wanneer je zakelijke en privé transacties over één rekening laat lopen, dan raak je het spoor al snel volledig bijster. Je hebt dan totaal geen inzicht en overzicht, en het kost je uiteindelijk veel tijd (en dus geld) om de boel weer uit te zoeken! Als je dit klusje overlaat aan je boekhouder of accountant kan het behoorlijk in de papieren lopen, want het uitzoeken van soms vele duizenden transacties kost veel tijd! Soms zeggen ondernemers dan: Ja, maar dan open ik toch een extra prive rekening? In theorie kan dat, maar ook dat pakt vaak duurder uit. Daar ga ik onder punt 3. en 4. verder op in.

Als je bedrijf heel klein is, dan kun je er in theorie soms voor kiezen om je zakelijke transacties over je privé rekening te laten lopen, maar meestal start je een bedrijf met de intentie om er een zakelijk succes van te maken. Het aantal transacties neemt dan al snel toe. Omdat het hebben van een zakelijke rekening nu ook weer geen vermogen kost (lees even de Tip waar ik mee af sluit!) adviseer ik je gewoon om meteen goed te starten!

3.  Een zakelijke bankrekening kun je koppelen aan je boekhoudprogramma
Dankzij een koppeling tussen je boekhouding en de bank, worden alle banktransacties dagelijks automatisch naar je boekhouding gestuurd. Daarmee voorkom je dat alle banktransacties stuk voor stuk overgetypt moeten worden in je boekhouding. Dat bespaart heel veel tijd – en daarmee geld! Omdat boekhoudprogramma’s steeds moderner worden, worden transacties soms al automatisch herkend. Dat bespaart dus nog meer tijd (en geld!). Niet alle banken kunnen overigens met alle boekhoudprogramma’s gekoppeld worden. Check dat van tevoren wel even!

4.  Een zakelijke bankrekening biedt heel veel belangrijke extra mogelijkheden
Als je werkt met een online winkelwagen, je wilt automatisch incasseren, je hebt een zakelijke credit card nodig, je wilt een lening afsluiten of je wilt klanten de mogelijkheid bieden om te pinnen; dan heb je een zakelijke rekening nodig. Al deze opties helpen je om je bedrijf verder te automatiseren, zodat je met meer gemak inkomen genereert.

5.  Het staat professioneel om een bankrekening op naam van je bedrijf te hebben
Tot slot: Het oogt professioneler om een rekening op naam van je bedrijf te hebben. Klanten kunnen de factuur dan betalen aan het bedrijf – en niet aan jou privé.

TIP!!!

Wil je echt inzicht in cijfers? Open dan meerdere bankrekeningen! Als je dat via www.profitfirst.nl/bank doet, dan kost je dat maar 6 euro per maand en dan krijg je ook nog eens helemaal gratis het boek Profit First ter waarde van Euro 31,50 waarin ik je uitleg hoe je optimaal gebruik maakt van je 5 zakelijke bankrekeningen!

Heb je vragen?
Laat je reactie hieronder achter. Ik reageer altijd!

Vond je dit artikel waardevol?
Wil je het dan delen op Facebook, Twitter of LinkedIn via de onderstaande sharebuttons? Mijn dank (en dat van de lezer) is groot!

16 antwoorden
 1. Sanne Steers
  Sanne Steers zegt:

  Hallo Femke,
  Wat is (zijn) (een) boekhoudprogramma(s) dat aansluit op de methode Profit First?
  Ik heb zelf een boekhoudschema ontwikkeld omdat ik niks kon vinden.
  Bijkomende complicatie is dat ik zowel btw-vrijgestelde diensten als wel met btw belaste diensten en goederen lever. Bij een controle zij de dame van de belastingdienst dat in de kostenkant van de boekhouding “dus” ook duidelijk moet zijn of kosten gemaakt zijn voor btw-vrijgestelde of btw-plichtige leveranties. Dan krijg je zoveel verschillende categorieën, dat ik tussen bestaande boekhoudsystemen helemaal geen wijs meer kon worden.
  Heb jij een suggestie voor iets wat èn bij Profit First past èn voldoet aan de hierboven genoemde eisen van de belastingdienst?

  Alvast bedankt voor de te nemen moeite,
  met vriendelijke groet,
  Sanne Steers

  Beantwoorden
  • femke
   femke zegt:

   Hoi Sanne,
   Boekhouden staat echt los van Profit First. Je boekhouding kun je in ieder gewenst programma voeren. Het is wel ideaal als je bank een automatische koppeling heeft met het boekhoudprogramma zodat je niet alle bankrekeningen en bankboekingen handmatig hoeft in te voeren.
   Heb je mijn whitepaper over boekhoudprogramma’s gezien?
   http://financienvoorzzpers.nl/whitepaper-6-zzp-boekhoudprogrammas-vergeleken/
   Voor wat betreft je BTW vraag. Je kunt inderdaad speciale grootboekrekeningen aanmaken voor BTW en BTW-vrijgesteld kosten. Maar… Volgens mij is het veel verstandiger om de BTW af te trekken op basis van het % Belaste omzet. Zo gebeurt het meestal.
   Groet Femke

   Beantwoorden
 2. M.v B
  M.v B zegt:

  Hoi Femke,
  Ik ben na t lezen van je boek meteen bij Knab gegaan en Money Monk eraan gekoppeld!
  Ik vind boekhouden opeens leuk en inzichtelijk!! Ik had stom genoeg over die actie heengekeken , en dus een gratis boek misgelopen. Had ik aan n andere zzp er cadeau willen geven?. Ik raad het iedereen aan! Ik heb nu al winst, Yeah!

  Beantwoorden
 3. Cees van der Himst
  Cees van der Himst zegt:

  Dag Femke, ik heb me laten vertellen dat je als ZZP geld wat binnen komt beter op je zakelijke rekening kunt laten staan dan overboeken naar je privérekening. Op je zakelijke rekening zou het buiten de vermogensbelasting vallen. Klopt dat?

  Beantwoorden
  • femke
   femke zegt:

   Hoi Cees,
   Dat klopt. En als je met Profit First werkt, dan blijft al het geld in principe op je zakelijke rekeningen staan. Behalve de winst-uitkering, maar die geef je als het goed is uit 😉
   Overigens geld de vermogensbelasting pas vanaf 25.000 euro vermogen; of 50.000 bij fiscale partners.
   Groet Femke

   Beantwoorden
 4. Joyce
  Joyce zegt:

  Hi Femke! Vraag aan je. Ik ben begin dit jaar gestart als ondernemer en heb toen een zakelijke rekening geopend. Bij een andere bank. Is het dan verstandig om daarnaast nog extra rekening(en) te openen bij knab (voor de verschillende potjes). Of raad je aan om bij 1 bank te bankieren ?

  Beantwoorden
  • femke
   femke zegt:

   Hoi Joyce,
   Goede vraag! Alle Profit First rekeningen staan bij voorkeur bij 1 bank. Anders wordt het wekelijkse of tweewekelijkse verdeelmoment heel lastig. Je wilt 1x per week of 1x per 2 weken al je Profit First handelingen doen. Geld verdelen, rekeningen betalen etc. Als je ONTVANGSTEN rekening bij een andere bank staat als de rest van de rekeningen, dan duurt het een dag of langer voordat het geld verdeeld is. Je kunt dan niet direct na de verdeling de rekeningen betalen. Dat is super inefficient en dat raad ik dus af! Ik zou als ik jou was liever volledig overstappen naar Knab. Dat valt dankzij de overstapservice best mee! Succes,
   Femke

   Beantwoorden
 5. Glauke
  Glauke zegt:

  Hoi Femke,
  Het Profit first boek ben ik volop mee bezig. Ik ben verkocht. Zeer interessante leeskost en ga het zeker doorvoeren. Juist als beginnend ondernemer heerlijk om gelijk deze methode in te voeren.
  Nu had ik de laatste dagen al het plan opgevat om een zakelijke rekening te gaan openen bij KNAB ivm de 5 onderliggende rekeningen. Dat is niet mogelijk bij ING. Nu ik weet dat zelfs de app op de telefoon lijkt op die van ING. Dat en de ProfitFirst methode is voor mij de reden om uiteindelijk over te stappen.
  Zoals je begrijpt heb ik het boek al en mis dus je bonus. Oké, ik zou het boek natuurlijk aan een andere ZZP-er cadeau kunnen doen, maar de meeste hebben je boek al. Je hebt wat in beweging gezet in Nederland met ProfitFirst. Goed hoor. Echt de methode om niet achter je geld aan te jagen.
  Ik wil je iets vragen maar vind dit niet de plaats (medium) om dat te doen. Maar je begrijpt wel waar ik naar toe wil. Misschien beter dat je me mailt.

  Beantwoorden
  • femke
   femke zegt:

   Hoi Rob,
   Ik heb daar uitgebreid met de directie van Knab over gesproken. Knab is een toffe club, maar onderdeel van Aegon en Aegon is niet de meest duurzame.
   Er is op dit moment voor zover mij bekend geen super duurzame bank waar je voor 5 euro per maand al je Profit First rekening opent.

   Groet Femke

   Beantwoorden
 6. Michel
  Michel zegt:

  Hoi,

  Je zegt dat het eigenlijk niet kan om je ontvangstenrekening bij een andere bank te hebben dan de overige. Een bank als Knab ondersteunt geen pintransacties óf ze zijn in verhouding heeel erg duur.
  In mijn ogen dus dan het makkelijkst om de ontvangsten via die (bijv. ING) te laten lopen, waar je dus ook je bank 2 rekeningen zoals reserveringen kunt onderbrengen. Of maak ik hier een denkfout waarvan ik zelf niet zie wat het probleem zou kunnen zijn?

  Gr,
  Michel

  Beantwoorden
  • femke
   femke zegt:

   Hoi Michel,
   Dat kan uiteraard, (en ik snap dat je een oplossing moet vinden omdat Knab niet alles ondersteunt), nadeel is dat je nadat je het geld van de ontvangsten rekening hebt verdeeld, niet direct de facturen van de kostenrekening kunt betalen. Die is namelijk dan vaak nog niet gevuld. Dan heb je twee momenten waarop je met je geld bezig bent. Maandag verdelen, dinsdag rekeningen betalen. Misschien dan zowel de ontv als de kst rekening bij een andere bank?
   succes!
   Grt Femke

   Beantwoorden
 7. Trijntje
  Trijntje zegt:

  Hoi Femke,
  Ik heb een zakelijke rekening bij de ABN-AMRO. Hier bewust voor gekozen omdat deze op de fiets route van mijn winkel naar mijn huis ligt zodat ik mijn kas daar kan afstorten.
  Welke bank zou jij adviseren voor de extra rekeningen?
  Groet,
  Trijntje

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.